Ofredad av ytterligare en taxichaufför i Stockholm

taxiskylt

I natt hände det. Igen. Jag blev ofredad av ytterligare en taxichaufför i Stockholm.

Läs Linneas berättelse om hennes erfarenheter av nattaxichaufförer i Stockholm.

Jag blev i natt än en gång utsatt för ofredande i en taxibil som jag valt att färdas med just för att komma hem tryggt och säkert på natten. Tryggt och säkert…? Sanningen är sorgligt nog precis tvärtom – vilket jag och många andra kvinnor kan intyga. Kanske finns det även män som blir utsatta. Färden blir en mardröm – ju längre man åker, desto mer otryggt och obehagligt känns det. Ibland är det först strax innan man ska kliva ur bilen som chauffören blir obehaglig.

Kommer jag ens att komma hem helskinnad?

Jag promenerar ofta hem på nätterna när jag varit ute på stan. Det är en sträcka på ca 1.5 km. Jag har aldrig varit med om att någonting obehagligt hänt mig på de nattliga promenaderna på Östermalms öde gator. Jag vet dock att det är dumt att promenera ensam på natten – risken att någonting ska hända finns. En kvinna ska inte promenera ensam mitt i natten, det vet alla. Men promenaderna har alltid varit lugna för min del. Däremot har jag varit med om flera obehagliga taxiresor med chaufförer som tafsar, försöker kyssa mig, slickar mig i örat när jag ska betala och ber mig att ta dem i skrevet. Dem pratar inte sällan om sex och snusk under färden men jag vågar inte ryta ifrån. För vad kan hända då?

Jag vill inte kasta sten i en bur där jag själv är inlåst

Ungefär hälften av gångerna jag åker taxi ensam i Stockholm på natt/kvällstid så frågar chauffören om jag är singel och om han kan få mitt telefonnummer. Vid två tillfällen har jag blivit inlåst i taxibilar där jag inte får lämna bilen förrän jag har gett mitt telefonnummer. Dem ringer upp och kontrollerar att jag gett rätt nummer medan jag sitter i bilen. Jag har efteråt sprungit in i min lägenhet, darrandes av chock och rädsla. Gråtit mig till sömns. Känt mig otrygg i flera dygn senare. Drömt mardrömmar. Det är fruktansvärt att bli inspärrad och känna sig totalt hjälplös och maktlös i en taxi.

Du är i klorna på din chaufför – må du ha lotten på din sida

År 2012 anmäldes 6 stycken våldtäkter i Stockholms innerstad som skett i taxibilar. Vi kan bara spekulera i hur många fler som faktiskt skett i praktiken utan anmälningar. Lägg sedan till alla sexuella ofredanden och kränkningar som sker. Hur ser statistiken ut för 2018 och 2019…? Men framförallt: tänk på mörkertalet.

Jag har ringt polisen en gång när jag blev utsatt. Men självklart blir det ord mot ord – det går inte att bevisa någonting. Därför ringer jag inte polisen längre. Jag är också rädd för att bli uppsökt av chauffören ifråga.

Jag tycker att detta samhällsproblem ska tas på allvar. Det är verkligen bedrövligt och fruktansvärt att drabbas. Jag hör då och då liknande historier från andra vänner som också blir utsatta för samma elände. Märkligt nog har jag aldrig varit med om detta i någon annan stad eller ens i ett annat land. Jag reser en hel del. Det verkar vara mer accepterat i våran huvudstad av någon sjuk anledning.

Lösning på problemet: Taxibolagen måste börja filma alla turer för passagerarnas säkerhet. Natt- och kvällsfilmerna inifrån taxibilarna bör ses över med stickprov även då ingen hört av sig gällande brott. Vill man som passagerare inte bli inspelad ska man självklart kunna säga detta innan man påbörjar resan och då slippa denna säkerhetspunkt.

 

 

 

Bild lånad från https://m.elblogsalmon.com/sectores/destruccion-creativa-arrasara-al-taxi

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.