Att leva med Hypotyreos

När sköldkörtelhormonet i kroppen inte produceras som det ska, så leder det till en mängd olika symptom. Mitt värde var i slutet av februari 42 på TSH skalan. Ett bra normal värde ska ligga på mellan 0,9-2. Upp till 4 är ett acceptabelt värde. Inte konstigt att jag kände mig så otroligt utmattad och trött hela tiden de senaste åren… I julas var jag totalt slutkörd och läkarna trodde att det var kronisk trötthetssymptom, men icke. Det var sköldkörtel sjukdomen hypotyreos. Nu har jag fått Levaxin sedan två månader tillbaka, som är en vanlig medicin för människor som har hypotyreos. Gällande dosen så trappar man upp den försiktigt var 6e vecka för att hitta rätt mängd. Vi började med 25 och nu har jag 50. Efter 6 veckor med 25 tabletterna så sjönk TSH värdet till 11 från 42. Dvs fortfarande alldeles för högt. Min kollega var helt fascinerad över mina dåliga värden, och undrade hur jag ens orkar stå upp om dagarna. Jag sa att jag lever på någon konstig överlevnadsenergi 😉

Mina symptom är:

Ringningar/susningar i öronen dygnet runt (jag trodde länge att det var tinnitus men det är antagligen sköldkörteln som orsakar detta problem hos mig)
Extrem trötthet som inte går att sova bort
Nedstämdhet
Dålig sömnkvalitet, insomningsproblem och vaknar upp om nätterna, sover inte djupt
Panikattacker i sömnen
Ljudkänslig
Mardrömmar
Oro
Tunt hår och tunna ögonbryn
Hjärtklappning
Fryser och svettas mycket nattetid, även dagtid svänger kroppstemperaturen kraftigt
Pigmentfläckar, konstiga vita fläckar och utslag ibland på kroppen
Avsaknad av sexlust (supertrist)
Kalla händer och fötter
Dålig aptit
Klump i halsen ibland då jag äter, lite obehagligt ibland för det känns som att man kvävs
Torr mun (måste alltid sova med vatten och dricka ofta)
Tryckande huvudvärk
Dålig koncentration
Muskelsmärtor
Väldigt lite mens
Torra ögon, grusig känsla
Uppstressad

Jag är så van vid att leva med det här, men jag ser verkligen fram emot när medicinen har stöttat upp sköldkörteln helt. Tänk om jag blir som en ny människa då? Kanske slipper jag många av mina symptom. Det vore underbart! Om du mår dåligt och har mina symptom, be doktorn om sköldkörtelprov. Jag fick fråga själv… Jag hade kanske sluppit må såhär så länge om någon läkare hade testat det tidigare men icke. Var din egen läkare och kräv det du har rätt till!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.