Att bygga en långvarig kärleksrelation enligt John Gray

”Män är från mars, kvinnor är från venus” och ”mars träffar venus”

John Gray har skrivit de omåttligt populära böckerna ”män är mars, kvinnor är från venus” och ”mars träffar venus”. Böckerna är på många sätt provocerande med sitt gammaldags tänk kring genus och könsroller.  Författaren utgår helt ifrån att kvinnor och män i grund och botten är väldigt olika. Möjligen skulle man kunna skriva en ny modern tolkning av böckerna där man utgår ifrån olika personlighetstyper istället för ett könsperspektiv. Det skulle även göra teorierna aktuella för andra typer av sexualiteter såsom homo och bi, som i de gamla böckerna helt står utanför teorierna.

Personkemins fyra nivåer

Enligt John Grays teori så består personkemin av fyra olika nivåer:

  • Fysisk – skapar åtrå och fysisk attraktion
  • Känslomässig – skapar tillgivenhet, omtanke och tillit
  • Mental – skapar utbyte, intresse och förmåga att ta emot
  • Andlig – Öppnar våra hjärtan, skapar en djupare kärlek, uppskattning och respekt

För att bygga en långvarig relation är det viktigt att alla fyra nivåer av personkemin finns. De skapas inte på en dag, utan vi måste få utforska varandra och ge varandra tid för att kunna utveckla en stark personkemi på alla nivåer. Alla nivåer är inte lika starka, det är naturligt att det pendlar över tid. Men det är viktigt att alla bitar finns med, annars kan relationen bli destruktiv eller bristfällig.

Kartlägg din relation

Hur ser det ut i din relation gällande personkemin? Vad känner du egentligen för personen som du träffar? Vilken nivå av personkemin är starkast respektive svagast? Att analysera de fyra nivåerna av er personkemi och våga jämföra resultatet med varandra kan ge er relation mer klarhet. Du kan även göra det här helt på egen hand, för att mer tydligt se hur det ser ut i dagsläget. Det kan vara användbart i ett läge där man funderar över huruvida man ska fortsätta med en relation. Varför fortsätta om bristerna är fler än styrkorna om du inte bedömer dem som möjliga att förändra?

Kärleksrelationens 5 stadier

  1. Attraktion – Uppvaktning, inspaning, positivt fokus, nyfikenhet
  2. Osäkerhet – Är det här verkligen rätt? Varför gör han så? Varför gör hon så?
  3. En enda partner – Lojal tvåsamhet
  4. Närhet – Utforskande, sexuellt, ömhet, kärlekspar
  5. Tryggt, långvarigt och stabilt – Bästa vän och kärlek i ett

Enligt John Gray så är en av orsakerna till att så få relationer blir riktigt långvariga att man har alldeles för bråttom fram och hoppar över viktiga steg i relationsbyggandet. Alla stadier bör få ha sin tid att blomstra innan man går vidare till nästa. Det är viktigt att inte ta förhastade beslut gällande relationer, utan att både känna och tänka efter i lugn och ro. Många skyddsmekanismer slår igång då vi närmar oss ett annat stadie, vilket känns krävande och ger viss oro – vilket också kan generera i att vi blir skrämda och istället avslutar relationen för att landa tillbaka på vårt trygga (och ensamma) hemmaplan. Att vara lyhörd och inkännande är det bästa vi kan vara då vi bygger relationer, såväl mot oss själva som mot vår partner.

 

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.